Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rosyjski półmisek ziemniaczany"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 91
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 44
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 133
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 91
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 44
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 133
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, potnij na połówki albo spore cząstki. Włóż do lekko posolonej wody. Gotuj przez 10 minut. Pieczarki oczyść (najlepiej pocierając wilgotnym papierowym ręcznikiem). Grzyby pokrój w grubsze plasterki albo na połówki. Cebule obierz, potnij w plasterki. Żaroodporną formę posmaruj masłem, zarówno boki oraz spód naczynia.
Ugotowane na półtwardo ziemniaki odcedź, osącz. Wymieszaj je z pieczarkami oraz posiekaną cebulą. Rozłóż na spodzie przygotowanej formy. Posyp solą, pieprzem oraz szałwią. Śmietanę przelej do miseczki. Wbij do niej jajka.
Wsyp 1/2 szklanki startego żółtego sera. Wprost do miseczki ze śmietaną i jajkami przeciśnij przez praskę czosnek. Podaj sól, pieprz i sporą szczyptę szałwii. Dobrze wymieszaj widelcem.
Kapary osącz z zalewy. Posyp nimi wierzch zapiekanki. Polej sosem śmietanowo-serowym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Piecz przez około 50 mint. Na 10 minut przed końcem pieczenia wysuń zapiekankę. Wierzch potrawy posyp pozostałym żółtym serem. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
4. Jeśli chcesz urozmaicić danie, dodaj do ziemniaków ulubione warzywa, np. podgotowany kalafior, brokuły albo marchewkę.Źródło: Tina