Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 342
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 71
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 122
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 342
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 71
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 122
Składniki
W rondelku wodę z cukrem zagotowujemy tak, aby powstał klarowny syrop, dodajemy skrobię kukurydzianą i gotujemy przez ok. 3 minuty cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Następnie dodajemy syrop i gotujemy przez kolejne 3 minuty cały czas mieszając. Dodajemy żelatynę - postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ponieważ zalecenia producentów różnią się.
Naczynie o wymiarach mniej więcej 20x20 cm smarujemy cieniutką warstewką masła, wysypujemy migdałami i przelewamy zawartość naszego rondelka. Zostawiamy do wystygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin, żeby porządnie stężało.
Wyjmujemy „galaretkę” z naczynia, kroimy w kostkę o wymiarach mniej więcej 1,5x1,5 cm i dokładnie przesypujemy i obtaczamy cukrem pudrem. Gotowy przysmak przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Jeśli słodycz wchłonie cukier puder, co może się zdarzyć, przesypujemy ponownie. Smak różany możemy wzmocnić dodając w trakcie gotowania łyżeczkę konfitury z róży.
po więcej ciekawych przepisów i artykułów zapraszam na www.kateskitchen.pl