Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Róże z wiśniowym oczkiem z faworkowego ciasta"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
Składniki
ok. 70 minut • Sztuka 85 kcal • Koszt ok. 11 zł • Przepis na 20 sztuk
Mąkę przesiej i razem z masłem posiekaj na stolnicy. Dołóż żółtka, szczyptę soli, wlej spirytus oraz śmietanę. Ciasto powinno być tak twarde jak na makaron. Zagnieć wszystko na jednolitą masę.
Energicznie uderzaj wałkiem w ciasto kilkanaście minut, składając je na pół – wówczas zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Odstaw ciasto na godzinę w chłodne miejsce.
Ciasto rozwałkuj jak najcieniej. Trzema szklankami o różnej średnicy wycinaj po 3 kółka. Każde natnij po obwodzie w kilku miejscach (w ten sposób powstaną płatki).
Środek największego krążka posmaruj białkiem, połóż krążek średniej wielkości, dociśnij, znów posmaruj i przykryj najmniejszym krążkiem. Krążki układaj tak, żeby nacięcia się nie pokrywały.Mocno dociśnij środek.
Róże smaż partiami na jasnozłoty kolor z obu stron. Osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Posyp je cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Środki udekoruj konfiturą wiśniową.Źródło: Kobieta i życie