Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rożki z farszem jabłkowym"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 144
Polecam.
Odsłon: 233
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 72
...ale pyszny.
Odsłon: 158
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 144
Polecam.
Odsłon: 233
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 72
...ale pyszny.
Odsłon: 158
Składniki
Mleko podgrzej. Drożdże wkrusz do kubeczka. Dodaj odrobinę mleka i mąki. Wsyp 2 łyżki cukru, wymieszaj. Zaczyn odstaw pod przykrycien w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiej do miseczki, zrób wgłębienie.
Wlej do niego resztę mleka oraz wyrośnięty zaczyn. Wsyp pozostały cukier i szczyptę soli. Wbij jajka. Dołóż masło. Zagnieć ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce na 30 minut.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Rozwałkuj na cienki placek. Potnij na 15 kwadratów. Na każdy nałóż porcję musu jabłkowego. Kwadraciki złóż w rożki. Mocno zlep brzegi. Ciastka odstaw jeszcze na 10 minut, by podrosły.
Potem włóż na mocno rozgrzany głęboki olej. Usmaż na rumiano z obu stron. Wyjmij łyżką cedzakową. Cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym. Ciatka oblej przygotowanym lukrem.Źródło: Tina