Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rożki z kurkowym nadzieniem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 39
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 95
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 39
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 95
Składniki
Czas przygotowania: 65 minut. 1 sztuka: 120 kcal. Cena sztuki: 0,75 zł
Przygotuj farsz: grzyby rozmroź, osącz, osusz, drobno pokrój. Cebulę obierz, potnij w kostkę. Na patelni rozgrzej masło z olejem, wrzuć cebulę i usmaż ją na szklisto. Dodaj kurki, smaż ok. 10 minut. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Odstaw do przestudzenia. Następnie grzyby wymieszaj z bułką tartą oraz jajkiem, ew. ponownie przypraw do smaku.
Zagnieć ciasto: mąkę połącz z masłem i 1/2 łyżeczki soli. Zalej gorącą wodą, wymieszaj łyżką. Następnie dolej trochę zimnej wody. Wbij jajko. Wyrób gładkie ciasto.
Ciasto cienko rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Z placka powycinaj kwadraty. Na każdy nałóż porcję kurkowego farszu. Złóż na pół. Mocno zlep brzegi. Pierogi ułóż na blachach przykrytych pergaminem.
Żółtko wymieszaj ze śmietaną. Posmaruj pierogi. Posyp ziarenkami sezamu. Blachy z pierogami kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz po ok. 30 minut.Źródło: Tina