Do góry

Desery Przepis na:

Różyczki

Różyczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19065

Dodano:

Odsłon: 6

Sprawdzony przepis na "Różyczki"

Składniki

  • szklanka mąki
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 12-proc
  • szczypta soli
  • łyżeczka wódki
  • cukier puder
  • dżem
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Lucyna Stachowska z Czerwonej Wody

  2. Żółtka, sól, mąkę i śmietanę zagnieć. Pod koniec wyrabiania dodaj wódkę. Ciasto wybij wałkiem, żeby po usmażeniu faworki były chrupiące.

  3. Ciasto podziel na kawałki. Cienko rozwałkuj na oprószonym mąką blacie. Szklanką wykrój koła.

  4. Po cztery koła ułóż na sobie, zwiń w rulonik. Przekrój na pół. Dół różyczek zlep, formując podstawę, płatki wywiń. Usmaż na oleju. Posyp cukrem pudrem. Udekoruj dżemem.

  5. Czas przygotowania 40 min, ilość porcji 4, cena za porcję 1 zł.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń