Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Rurki z kremem – a co gdy brak foremek?
  • Ciasta
  • Przepis na

Rurki z kremem – a co gdy brak foremek?

15.07.2016 Odsłon: 19401
5.0 (25 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
DziablicaWKuchni
DziablicaWKuchni

No właśnie. Rarytas, dla wielu smak dzieciństwa, dla wielu coś nieosiągalnego. W działach ze sprzętem kulinarnym znajdziemy patelnie, pędzelki, foremki do wykrawania, okrągłe tortownice, silikonowe keksówki, foremki na muffinki w mniej lub bardziej tradycyjnym wydaniu, łyżki do lodu, foremki na lód, czekoladki i inne cudeńka. Nigdzie nie ma foremek do rurek, czy do orzeszków. Trzeba zamawiać przez internet… albo i nie. Zwiedziłam całe miasto wojewódzkie, sklepy mniejsze i większe – i nic. Ostatecznie poprzestałam na zakupie zszywacza za 7,50 i rolki folii aluminiowej. Czyli dałam mniej więcej tyle ile zapłacić musiałabym za foremki z netu. Ale mam własne i teraz mogę je już wytwarzać w ilości hurtowej. No i się może niektórym wydawać – wcale nie muszą być jednokrotnego użytku. A przepis się sprawdza i to bardzo. Dodaję stary i sprawdzony przepis na tzw. ciasto półfrancuskie na śmietanie. Łatwe, tanie i ze składników, które najprawdopodobniej znajdziecie już teraz w swojej lodówce. Po raz pierwszy robiłam je z kremem ajerkoniakowym, za drugim z czymś lżejszym. Nadziewanie rurek warto zostawić sobie na godzinę lub dwie przed podaniem -wtedy nie zmiękną. Choć ja spotkałam się z opiniami, ze na drugi lub 3 dnień są właśnie najlepsze i to wtedy schodziły najszybciej. Polecam!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (5)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

zapiekanka makaronowa

Dania główne zapiekanka makaronowa

Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 77

do 60 min 60 min
1
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Filet drobiowy w porach

Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

  • Wielkanoc
  • Grill
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 9330

> 60 min >60 min
16
DomowaPiwniczka
DomowaPiwniczka
Dania główne

zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

Dania główne zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Ryż
  • Makaron
  • Spaghetti
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony

Odsłon: 975

do 30 min 30 min
5
Docherro
Docherro
Ciasta

Ciasto bajaderka.

Ciasta Ciasto bajaderka.

Przepis ze starego zeszytu,w czasach PRL-u to ciasto miało branie,polecam pow...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 10089

> 60 min >60 min
20
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Winny królik

Dania główne Winny królik

Jedna z najsmaczniejszych metod na królika!

  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Rozmaryn

Odsłon: 3485

do 30 min 30 min
19
bozena1960
bozena1960
Dania główne

Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym

Dania główne Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym

Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 1135

> 60 min >60 min
22
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

zapiekanka makaronowa

Dania główne zapiekanka makaronowa

Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 77

do 60 min 60 min
1
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Filet drobiowy w porach

Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

  • Wielkanoc
  • Grill
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 9330

> 60 min >60 min
16
DomowaPiwniczka
DomowaPiwniczka
Dania główne

zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

Dania główne zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Ryż
  • Makaron
  • Spaghetti
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony

Odsłon: 975

do 30 min 30 min
5
Docherro
Docherro
Ciasta

Ciasto bajaderka.

Ciasta Ciasto bajaderka.

Przepis ze starego zeszytu,w czasach PRL-u to ciasto miało branie,polecam pow...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 10089

> 60 min >60 min
20
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Winny królik

Dania główne Winny królik

Jedna z najsmaczniejszych metod na królika!

  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Rozmaryn

Odsłon: 3485

do 30 min 30 min
19
bozena1960
bozena1960
Dania główne

Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym

Dania główne Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym

Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 1135

> 60 min >60 min
22
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Rurki z kremem – a co gdy brak foremek?
Autor:
DziablicaWKuchni
do 30 min
5-6 osób

Składniki

  • Ciasto półfrancuskie na śmietanie:
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 250 g masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • 50 dag mąki pszennej
  • + cukier do obtaczania (opcjonalnie)
  • Krem ajerkoniakowy (advocatowy):
  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka ajerkoniaku
  • 2 – 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • Krem II:
  • 600 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie budyniu (dowolny smak)
  • 1 łyżka żelatyny (namoczona w niewielkiej ilości wody)
  • 300 ml śmietanki
  • truskawki (lub inne owoce)
Sposób przygotowania:
1

Masło kroimy w kosteczkę, aby się lepiej wyrabiało. Umieszczamy wszystkie składniki w misce i stopniowo dosypując mąkę wyrabiamy. Gotowe ciasto wkładamy na 1 – 2 godziny do lodówki (lub na całą noc – zazwyczaj tak robię). Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wałkujemy na podsypanym mąką blacie dosyć cienko. Z ciasta wycinamy paski o szerokości 1-2 cm – możliwie jak najdłuższe (aby rurkę móc owinąć jednym paskiem). Rurki smarujemy kawałkiem margaryny i owijamy dookoła pasek ciasta tak, aby cały czas na siebie lekko nachodził. Rurkę z jednej strony obtaczamy w cukrze lub cukrze wanilinowym wysypanym na talerzyku. Układamy „pustą” stroną na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ważne aby rurki nie były zbyt blisko siebie, zauważyłam, ze wtedy z jednej strony są blade). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do zezłocenia, studzimy i zdejmujemy z foremki. Z porcji ciasta wychodzi około 30 dużych rurek (mniejszych, ze sklepowych foremek nawet 60).

2

A co, gdy nie mamy foremek? Jak już wspomniałam wyżej – czasem takie foremki jest ciężko kupić. Lub dostępne są w internecie, ale przychodzi weekend a nam nie chce się czekać do środy aż zamówione przyjdą. Wtedy należy zakupić: => zszywacz (wraz ze zszywkami) => rolkę folii aluminiowej (na pewno znajdziecie w domu, choć kilka jej płatów tu zużyjecie) => przejrzeć szafki z przyborami biurowymi, szuflad ze słodyczami w poszukiwaniu tekturek – sprawdzą się takie z bloków rysunkowych, opakowań po bombonierkach itd., ewentualnie można zakupić solidny blok techniczny (nie nadadzą się kartony – pamiętajcie, że ostatecznie rurki musicie zszyć zszywaczem) Krok 1 Na tekturce odrysowujemy duży talerz (lub jego połowę) i wycinamy. Następnie nasze koło dzielimy jak tort – na 4 części. Krok 2 Odrywamy kawałek foli aluminiowej i zawijamy w nią każdy z kartoników. Ja obijałam błyszczącą stroną do zewnątrz, bo odnoszę wrażenie, że jest ona bardziej gładka. Pamiętajcie, że musicie to pozaginać w taki sposób aby z tej strony wszystko było gładkie. Krok 3 Rurkę zwijamy i spinamy spinaczem. Pamiętajmy, ze musimy zachować kształt lekko stożkowy (średnica jednego otworu musi być mniejsza od drugiego). Zauważyłam, że dobrze jest to zrobić przy samym końcu, wtedy nic nie odstaje i ciasto po upieczeniu łatwiej zdjąć. Pieczenie: Przed pieczeniem należy rurkę posmarować masłem lub margaryną. W czasie zdejmowania dobrze jest pomóc sobie i lekko wypchnąć rurkę trzymając za wystający trójkąt, drugą ręka obejmując delikatnie rurkę. Po zakończeniu pieczenia rurki można przetrzeć wilgotną a następnie suchą ściereczką, włożyć (ostrożnie!) jedną w drugą i przechowywać do kolejnego pieczenia.

3

2 szklanki mleka zagotowujemy, gdy całość zacznie wrzeć dodajemy likier. W misce ucieramy żółtka z cukrem na kogel mogel – dolewamy mleka, następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Gdy mleko z likierem zacznie wrzeć – wlewamy mieszankę i intensywnie mieszamy gotując do zgęstnienia. Budyń studzimy. Po przestudzeniu miksujemy masło na puch – dodając ekstrakt do smaku. Do ubitego masła dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu ajerkoniakowego. Krem przekładamy do szprycy i nadziewamy nim wystudzone rurki.

4

Gotujemy budyń. Do gorącego dodajemy namoczoną żelatynę a następnie studzimy do temperatury pokojowej. Schłodzona śmietankę ubijamy i dodajemy stopniowo zmiksowany budyń. Nadziewamy rurki – podajemy z owocami. Rurki z tym kremem szybciej miękną. Zdjęcia krok po kroku na moim blogu

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki