Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rurki lubię nadziewać różnymi kremami. Tym razem wypełnione najlepszym waniliowym kremem (creme patissiere).
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34171
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1383
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113610
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34171
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1383
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113610
Składniki
Ciasto: Sporządzić ciasto podstawowe. Wymieszać mąkę, jaja oraz pozostałe składniki. Ciasto zagniatać do momentu uzyskania gładkiej i aksamitnej masy. Podzielić na 5 części. Każdą rozwałkować na jednakowy placek, następnie przekładamy je tłuszczem za pomocą warstw. Rozwałkować. Schłodzić przez 30 min. Wyjąć z lodówki i ponownie wałkować. Czynność powtórzyć 7 razy. Całość ciasta podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na duży kwadratowy placek o grubości ok 3mm. Wyciąć radełkiem długie paski, które nawijamy na metalowe rurki. Wierzch ciasta smarujemy białkiem i posypujemy niewielką ilością cukru. Piec w temp 180oC przez ok 15-20 minut do momentu zezłocena.
Krem waniliowy: Mleko zagotować razem z laską wanilii. Żółtka i cukier utrzeć do białości na puszysty krem. Następnie dodać obie mąki. Do kremu dodać 100ml gorącego mleka, dokładnie wymieszać do jednolitego połączenia składników. Całość wlać do pozostałej części zagotowanego mleka. Ciągle mieszając ponownie zagotować do zgęstnienia masy. Krem lekko przestudzić. Nadziać rurki, grubszą część zanurzyć w kolorowej posypce. Wierzch polać roztopioną czekoladą.