Do góry

Desery Przepis na:

Rurki z waniliowym kremem patissiere

Rurki z waniliowym kremem patissiere

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1665

Dodano:

Odsłon: 530

Rurki lubię nadziewać różnymi kremami. Tym razem wypełnione najlepszym waniliowym kremem (creme patissiere).

Składniki

  • Składniki na ciasto podstawowe:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 2 łyżeczki octu
  • szczypta soli
  • 200ml wody
  • Składniki na ciasto maślane:
  • 500g masła lub margaryny
  • 100g mąki do podsypania
  • Składniki na krem patissiere:
  • 600ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 100g cukru
  • 6 zółtek
  • 40g mąki pszennej
  • 40g mąki ziemniaczanej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Sporządzić ciasto podstawowe. Wymieszać mąkę, jaja oraz pozostałe składniki. Ciasto zagniatać do momentu uzyskania gładkiej i aksamitnej masy. Podzielić na 5 części. Każdą rozwałkować na jednakowy placek, następnie przekładamy je tłuszczem za pomocą warstw. Rozwałkować. Schłodzić przez 30 min. Wyjąć z lodówki i ponownie wałkować. Czynność powtórzyć 7 razy.

    Całość ciasta podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na duży kwadratowy placek o grubości ok 3mm. Wyciąć radełkiem długie paski, które nawijamy na metalowe rurki. Wierzch ciasta smarujemy białkiem i posypujemy niewielką ilością cukru.

    Piec w temp 180oC przez ok 15-20 minut do momentu zezłocena.

  2. Krem waniliowy: Mleko zagotować razem z laską wanilii.

    Żółtka i cukier utrzeć do białości na puszysty krem. Następnie dodać obie mąki. Do kremu dodać 100ml gorącego mleka, dokładnie wymieszać do jednolitego połączenia składników. Całość wlać do pozostałej części zagotowanego mleka. Ciągle mieszając ponownie zagotować do zgęstnienia masy. Krem lekko przestudzić. Nadziać rurki, grubszą część zanurzyć w kolorowej posypce. Wierzch polać roztopioną czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń