Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ryba dla dzieci"
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 466
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 245
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 466
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 245
Przepis dnia
Składniki
Filety z ryby morskiej (np. z dorsza, mintaja, karguleny) rozmroź, pozostaw do ocieknięcia, a potem zmiksuj lub przepuść przez maszynkę. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach, wymieszaj z masą rybną.
Dodaj 2-3 łyżki bułki tartej oraz jedno całe jajko. Masę starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą i przyprawą do ryb. Powstałą masę rozsmaruj na tacce lub większym talerzu, wstaw do lodówki do lekkiego zastygnięcia. Następnie wyjmij i foremką w kształcie ryby wytnij kotlety. Możesz też uformować rybki w rękach lub wyciąć kształt nożem.
Kotleciki obtocz w mące. W misce roztrzep dwa pozostałe jajka. Do drugiej miseczki wsyp resztę bułki tartej. Kotleciki w kształcie rybek zanurzaj w jajku, a potem obtaczaj w bułce. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju. Wyjmuj na papierowe ręczniczki, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Osącz na sicie po kilka łyżek kukurydzy oraz groszku. Obgotuj w posolonej wodzie kilka różyczek brokułu. Warzywa wymieszaj z łyżką masła. Przygotuj talerzyki (najlepiej niebieskie, jak woda).
Na dole umieść szczypiorek i warzywa z masłem. Będą one imitować porośnięte glonami dno stawu. Ułóż rybki. Z reszty groszku zrób „bąbelki powietrza”.
Czas przygotowania ok. 45 min; porcja – 490 kcal, cena 3,30 złŹródło: Świat kobiety