Do góry

Desery Przepis na:

Ryba z sosem orzechowym

Ryba z sosem orzechowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18994

Dodano:

Odsłon: 63

Sprawdzony przepis na "Ryba z sosem orzechowym"

Składniki

  • 2 filety z karpia (ew. 4 dzwonka)
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól
  • pieprz. Na sos: 10 dag orzechów włoskich
  • 5 dag migdałów pokrojonych w słupki
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 4–6 gałązek świeżego tymianku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Karpia opłucz, osusz. Rybę oprósz solą i pieprzem.

  2. Na patelni rozgrzej masło. Włóż karpia, zrumień filety z obu stron. Następnie przełóż do żaroodpornej formy. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 10 minut (w zależności od grubości ryby). Tłuszcz ze smażenia karpia zachowaj.

  3. W tym czasie przygotuj sos bakaliowy: orzechy włoskie grubo posiekaj. Tymianek opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek, drobno je pokrój.

  4. Na tłuszczu ze smażenia ryby zrumień migdały i orzechy. Podlej je winem i miodem. Gotuj razem jeszcze chwilę na małym płomieniu. Potem dolej śmietanę. Sos wymieszaj z tymiankiem. Mocno podgrzej.

  5. Karpia podziel na porcje. Ułóż na talerzach. Polej przygotowanym sosem. Gotowe danie udekoruj, np. gałązkami świeżego tymianku. ok. 30 minut, 1 porcja ok. 410 kcal.

  6. Anna Starmach, pasjonatka gotowania.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń