Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ryba z sosem orzechowym"
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7974
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 263
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 97
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2155
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 663
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7974
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 263
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 97
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2155
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 663
Składniki
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Karpia opłucz, osusz. Rybę oprósz solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej masło. Włóż karpia, zrumień filety z obu stron. Następnie przełóż do żaroodpornej formy. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 10 minut (w zależności od grubości ryby). Tłuszcz ze smażenia karpia zachowaj.
W tym czasie przygotuj sos bakaliowy: orzechy włoskie grubo posiekaj. Tymianek opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek, drobno je pokrój.
Na tłuszczu ze smażenia ryby zrumień migdały i orzechy. Podlej je winem i miodem. Gotuj razem jeszcze chwilę na małym płomieniu. Potem dolej śmietanę. Sos wymieszaj z tymiankiem. Mocno podgrzej.
Karpia podziel na porcje. Ułóż na talerzach. Polej przygotowanym sosem. Gotowe danie udekoruj, np. gałązkami świeżego tymianku. ok. 30 minut, 1 porcja ok. 410 kcal.
<strong>Anna Starmach, pasjonatka gotowania.</strong>Źródło: Tina