Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ryba z sosem orzechowym"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 225
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 90
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 26
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 24
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 225
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 90
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 26
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 24
Składniki
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Karpia opłucz, osusz. Rybę oprósz solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej masło. Włóż karpia, zrumień filety z obu stron. Następnie przełóż do żaroodpornej formy. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 10 minut (w zależności od grubości ryby). Tłuszcz ze smażenia karpia zachowaj.
W tym czasie przygotuj sos bakaliowy: orzechy włoskie grubo posiekaj. Tymianek opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek, drobno je pokrój.
Na tłuszczu ze smażenia ryby zrumień migdały i orzechy. Podlej je winem i miodem. Gotuj razem jeszcze chwilę na małym płomieniu. Potem dolej śmietanę. Sos wymieszaj z tymiankiem. Mocno podgrzej.
Karpia podziel na porcje. Ułóż na talerzach. Polej przygotowanym sosem. Gotowe danie udekoruj, np. gałązkami świeżego tymianku. ok. 30 minut, 1 porcja ok. 410 kcal.
<strong>Anna Starmach, pasjonatka gotowania.</strong>Źródło: Tina