Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mega ochoty w pracy mi narobili na ryż z jabłkami. Co jak co, ale deserów z jabłkami to ja nie odmawiam. Szczególnie jak jest dobrze "zaprawiony" cynamonem. Tam w składnikach dwie łyżki tej aromatycznej przyprawy, to minimum. Tym razem nieco odpicowałem to oldskulowe danie-podwieczorek. Muszę przyznać, że wyszło NIEZIEMSKO! Na wielkim wypasie! Polecam Arek Gie
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 213
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 213
Składniki
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku, do miękkości. Odcedzamy i studzimy. 300 ml mleka, zagotowujemy z łyżką cukru i pokrojoną w kostkę margaryną. Dodajemy rozrobiony w pozostałym mleku budyń, zagotowujemy. Studzimy i mieszamy z ryżem. Przekładamy do naczynia i chłodzimy. Na blaszce (20x20) układamy herbatniki. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i prażymy przez 15-20 minut, cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy galaretki, dokładnie mieszamy z jabłkami. Całość wykładamy na herbatniki. Chłodzimy w lodówce. Podajemy ryż z porcją jabłek w galaretce.