Do góry

Desery Przepis na:

Sakiewki owoce

Sakiewki owoce

Autor:

Przepisów i artykułów: 2387 Ocena: 15434

Dodano:

Odsłon: 747

Sakiewki są świetną przystawką/deserem zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Farsz może być dowolny!

Składniki

5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:

    CIASTO MAŚLANE: zagnieść składniki z taką ilością wody, aby uzyskać jednolitą konsystencję ciasta (jak na makaron). Uformować w kulę i wstawić do lodówki na 30 minut.

    CIASTO KLUSKOWE: zagnieść mąkę z masłem i uformować w kostkę. Wstawić do lodówki na 30 minut.

    Ciasto kluskowe rozwałkować w prostokąt (aby środek był grubszy niż boki). Ułożyć na nim ciasto maślane i zawinąć w kształt koperty. Rozwałkować na grubość ok. 2 cm. UWAGA: wałkujemy niezbyt mocno, gdyż może spowodować to rozgrzanie ciasta i tłuszczu w nim zawartego, co w konsekwencji spowoduje oddzielenie się ciasta od tłuszczu! Rozwałkowane ciasto składamy ponownie w kopertę i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Czynność (wałkowania, składania i mrożenia) powtarzamy czterokrotnie. Po czwartej powtórce rozwałkujemy ciasto na 0,5 cm i wycinamy kwadraty o boku ok. 8-10 cm

    FARSZ PIECZARKOWY: podsmażamy pieczarki z cebulką na rozgrzanym maśle. Przyprawiamy i dodajemy bułkę tartą (scala składniki, ułatwiając nakładanie do sakiewek)

    Nakładamy owoce lub pieczarkowy farsz i zawijamy rogi, aby powstały na kształt sakiewek.

  2. Układamy gotowe sakiewki na blasze i smarujemy białkiem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni.

    Rady:

    Sakiewki owocowe najlepiej piec osobno, a sakiewki z pieczarkami osobno. Istnieje bowiem możliwość, że zmieszają się zapachy.

    Sakiewki z pieczarkami można podawać z barszczem, natomiast sakiewki owocowe najlepiej smakują posypane cukrem pudrem lub polane syropem owocowym!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń