Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sałataka z makaronu i groszku"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
Składniki
Makaron ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Wylej na sito, przelej zimną wodą i pozostaw do osączenia oraz całkowitego przestudzenia. Groszek odlej z zalewy, przepłucz na sicie zimną wodą i pozostaw do osączenia. Możesz też obgotować mrożony groszek.
Strąki papryki umyj, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w paski. Obierz i opłucz cebulę cukrową, cienko posiekaj. Szynkę pokrój w plasterki, a następnie we wstążki. W misce wymieszaj zimny makaron z groszkiem, szynką, papryką i cebulą.
Kostkę bulionową rozkrusz i rozpuść w szklance ciepłej wody. Dodaj łyżkę octu i oliwę, wymieszaj. Dopraw pieprzem oraz cukrem.
Sałatkę polej sosem, wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Przed podaniem na stół raz jeszcze przemieszaj, udekoruj dowolnymi kiełkami oraz drobno posiekanym koperkiem.
Czas ok. 30 min; porcja – 280 kcal, cena 2,20 zł.
Surowy makaron przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Po otworzeniu opakowania przełóż go do specjalnego pojemnika lub wysokiego słoja. Trzymaj nie dłużej niż rok.Źródło: Świat kobiety