Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka brokułowo-paprykowa"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 329
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 117
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 329
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 117
Składniki
Brokuły opłucz starannie pod bieżącą wodą, podziel na różyczki, odetnij stwardniałe końce łodyg. W garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli i łyżeczką cukru. Na wrzątek wrzuć brokuły. Gotuj 3-5 minut. Odcedź na sicie, przelej zimną wodą. Ostudź.
Strąk czerwonej papryki umyj, osusz, przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w większą kostkę.
Orzeszki wrzuć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smaż, cały czas mieszając, aż się zrumienią. Zdejmij orzeszki z patelni, przestudź.
Bazylię opłucz, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Oderwij listki z gałązek. Ostudzone brokuły wymieszaj z papryką i zrumienionymi orzeszkami. Rozłóż na talerze lub do miseczek, posyp bazylią.
Jogurt naturalny wymieszaj z odrobiną soku wyciśniętego z cytryny oraz z przeciśniętym czosnkiem. Sos dopraw solą, pieprzem i cukrem. Podawaj do sałatki.
czas ok. 15 min; porcja – 170 kcal, cena 3,10 złŹródło: Świat kobiety