Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka grecka w ogórku"
Składniki
Czas ok. 25 min; porcja – 260 kcal, cena 2,50 zł, 4 porcje.
Ogórek wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw ze skórką. Za pomocą noża szczelinowego wytnij 4 szerokie podłużne plastry (lub 8 węższych). Uformuj z nich 4 obręcze, zepnij końce wykałaczkami. Umieść na talerzykach.
Resztę ogórka pokrój w grubą kostkę. Pomidory umyj, osusz, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w kosteczkę. Obraną cebulę drobno posiekaj.
Oliwki osącz z zalewy, pokrój na połówki lub ćwiartki. Natkę opłucz, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Oderwij listki z gałązek. Kilka odłóż do dekoracji, resztę drobno posiekaj. Fetę pokrusz.
Wymieszaj posiekane pomidory, ogórek, fetę, cebulę, natkę i oliwki. Przygotuj sos. Cytrynę sparz, z połowy otrzyj skórkę, wymieszaj z oliwą. Dodaj 3 łyżki soku z cytryny. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
sałatki polej sosem, wymieszaj. Nałóż do ogórkowych obręczy. Dekoruj odłożoną natką.
Mieszaj przyprawy
Na sklepowych półkach możesz znaleźć gotowe mieszanki do sosu greckiego. Lepiej jednak zrobić domowy vinegret i wzbogacić go o charakterystyczne dla tej kuchni : cebulę, czosnek, natkę, szczypiorek, koperek, bazylię, kurkumę i lubczyk. Wedle uznania, używaj świeżych lub suszonych ziół.Źródło: Świat kobiety