Do góry

Desery Przepis na:

Sałatka warzywna z kuskusem

Sałatka warzywna z kuskusem

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Sałatka warzywna z kuskusem"

Składniki

  • sól
  • 1 łyżka kurkumy
  • 5 łyżek oleju
  • 50 dag kaszy kuskus
  • po jednej czerwonej i żółtej papryce
  • 1 średnia cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 2 czerwone cebule średniej wielkości
  • 2
  • 5 dag orzeszków piniowych
  • pieprz
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 3-4 gałązki kolendry
  • sałata lodowa do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku zagotować 500 ml posolonej wody z dodatkiem 1 łyżki oleju i kurkumy. Zalać nią kuskus i odstawić, żeby spęczniał. Następnie przemieszać kaszkę widelcem.

  2. Papryki rozkroić, wydrążyć nasiona, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, pokroić w kostkę. Bakłażana umyć, pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić na cząstki. Orzeszki piniowie zrumienić na mocno rozgrzanej teflonowej patelni. Mieszać drewnianą łyżką, żeby się nie przypaliły. Przesypać na talerzyk i odstawić do wystudzenia.

  3. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Wrzucić pokrojone warzywa (papryka, bakłażan, cukinia) i smażyć 1–2 minuty. Pod koniec oprószyć solą i pierzem. Resztę oleju wymieszać z octem winnym. Sos winegret przyprawić do smaku pieprzem i solą. Kolendrę opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek.

  4. Kaszkę wymieszać z warzywami. Skropić winegretem, przemieszać i odstawić na około 30 minut. Sałatkę podawać w miseczce wyłożonej liśćmi sałaty. Wierzch posypać orzeszkami piniowymi i listkami kolendry.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń