Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka warzywna z kuskusem"
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 153
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 26
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 37
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 153
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 26
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 37
Składniki
W garnku zagotować 500 ml posolonej wody z dodatkiem 1 łyżki oleju i kurkumy. Zalać nią kuskus i odstawić, żeby spęczniał. Następnie przemieszać kaszkę widelcem.
Papryki rozkroić, wydrążyć nasiona, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, pokroić w kostkę. Bakłażana umyć, pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić na cząstki. Orzeszki piniowie zrumienić na mocno rozgrzanej teflonowej patelni. Mieszać drewnianą łyżką, żeby się nie przypaliły. Przesypać na talerzyk i odstawić do wystudzenia.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Wrzucić pokrojone warzywa (papryka, bakłażan, cukinia) i smażyć 1–2 minuty. Pod koniec oprószyć solą i pierzem. Resztę oleju wymieszać z octem winnym. Sos winegret przyprawić do smaku pieprzem i solą. Kolendrę opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek.
Kaszkę wymieszać z warzywami. Skropić winegretem, przemieszać i odstawić na około 30 minut. Sałatkę podawać w miseczce wyłożonej liśćmi sałaty. Wierzch posypać orzeszkami piniowymi i listkami kolendry.Źródło: Życie na gorąco