Do góry

Desery Przepis na:

Sałatka wielkanocna z jajkiem

Sałatka wielkanocna z jajkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Sałatka wielkanocna z jajkiem"

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 mała rzymska sałata
  • 1/2 sałaty lodowej
  • 1 radicchio
  • 10 dag rukoli
  • 10 dag roszponki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 4 łyżki octu winnego
  • 10 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • cukier
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas ok. 20 min; porcja – 270 kcal, cena 2 zł

  2. Jajka wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj na twardo (8-10 minut). Ostudź w zimnej wodzie. Obierz, pokrój na ćwiartki lub ósemki.

  3. Podziel na listki sałatę rzymską i lodową oraz radicchio (odetnij piętkę). Opłucz starannie pod bieżącą wodą. Umyj rukolę i roszponkę. Wszy stkie liście osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe liście porwij na kawałki.

  4. Rzodkiewki opłucz, osusz, odetnij korzonki. Warzywa pokrój w plasterki. W dużej misce wymieszaj sałatę lodową i rzymską, radicchio, rukolę i roszponkę. Dodaj posiekane rzodkiewki oraz jajka, wymieszaj.

  5. Przygotuj sos z octu winnego oraz oleju. Dopraw go do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Jeśli chcesz, do sosu dodatkowo możesz dodać drobno posiekane zioła (np. szczypiorek lub koperek). Gotowym sosem polej sałatkę.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń