Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka z brokułów"
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 46
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 717
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 58
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 72
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 46
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 717
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 58
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 72
Składniki
W małym słoiku przygotuj sos. Wymieszaj 8 łyżek oliwy z oliwek i 3 łyżki octu balsamicznego. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Zamknij pojemnik i kilka razy porządnie nim potrząśnij, żeby składnik się dobrze wymieszały. Odstaw sos do lodówki na kilka godzin.
Podziel brokuły na różyczki i dokładnie je umyj. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj sól oraz łyżkę cukru. Wrzuć brokuły i gotuj je ok. 4-5 minut. Uważaj, by ich nie rozgotować. Mają być tylko zblanszowane. Na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię wrzuć płatki migdałów i zrumień na złoty kolor.
Fetę pokrój w kostkę, a pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Brokuły przełóż do dużego płaskiego naczynia. Dodaj ser i całość polej przygotowanym wcześniej sosem. Na koniec posyp sałatkę migdałami i udekoruj pomidorkami.
<strong>Wiesława Mrozińska z Ząbek</strong>Źródło: Super TV