Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka z brokułów"
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 726
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 129
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 38
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 399
Polecam.
Odsłon: 466
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 726
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 129
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 38
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 399
Polecam.
Odsłon: 466
Składniki
W małym słoiku przygotuj sos. Wymieszaj 8 łyżek oliwy z oliwek i 3 łyżki octu balsamicznego. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Zamknij pojemnik i kilka razy porządnie nim potrząśnij, żeby składnik się dobrze wymieszały. Odstaw sos do lodówki na kilka godzin.
Podziel brokuły na różyczki i dokładnie je umyj. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj sól oraz łyżkę cukru. Wrzuć brokuły i gotuj je ok. 4-5 minut. Uważaj, by ich nie rozgotować. Mają być tylko zblanszowane. Na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię wrzuć płatki migdałów i zrumień na złoty kolor.
Fetę pokrój w kostkę, a pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Brokuły przełóż do dużego płaskiego naczynia. Dodaj ser i całość polej przygotowanym wcześniej sosem. Na koniec posyp sałatkę migdałami i udekoruj pomidorkami.
<strong>Wiesława Mrozińska z Ząbek</strong>Źródło: Super TV