Przepis wart wypróbowania: "Sałatka z kuskusem"
Sałatka z kuskusem
Składniki
- 1 czubata szklanka kaszki kuskus
- 1 czerwona papryka 3 duże pomidory
- 1 duży ogórek sałatkowy
- 2 średnie cebule
- 2/3 szklanki oleju lub oliwy
- sok wyciśnięty z 2 dużych cytryn
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 pęczka mięty lub bazylii
- sól
- świeżo mielony pieprz
Składniki
- 1 czubata szklanka kaszki kuskus
- 1 czerwona papryka 3 duże pomidory
- 1 duży ogórek sałatkowy
- 2 średnie cebule
- 2/3 szklanki oleju lub oliwy
- sok wyciśnięty z 2 dużych cytryn
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 pęczka mięty lub bazylii
- sól
- świeżo mielony pieprz

Etapy przygotowania
Kuskus przesyp do miseczki. Zalej olejem oraz sokiem z cytryny. Posól do smaku, wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na 1–2 godziny, aby kaszka spęczniała. Powinna pozostać al dente – tzn. lekko twardawa.
Natkę i miętę (lub bazylię) opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Zioła dosyć grubo posiekaj. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami. Strąk opłucz i potnij na niewielkie kawałki. Pomidory i ogórek umyj, pokrój w kosteczkę. Cebule obierz, posiekaj.
Spęczniałą kaszkę przemieszaj widelcem. Dodaj pokrojone warzywa oraz zioła. Przypraw do smaku solą i pieprzem (jeśli lubisz, dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę).
Wymieszaj. Sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin, a jeszcze lepiej na noc, aby wszystkie smaki dobrze się przeniknęły.
15 min (bez moczenia i chłodzenia) •Porcja: 260 kcal •Cena porcji: ok. 2 złŹródło: Naj
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3168
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2477
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3168
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2477


Składniki
- 1 czubata szklanka kaszki kuskus
- 1 czerwona papryka 3 duże pomidory
- 1 duży ogórek sałatkowy
- 2 średnie cebule
- 2/3 szklanki oleju lub oliwy
- sok wyciśnięty z 2 dużych cytryn
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 pęczka mięty lub bazylii
- sól
- świeżo mielony pieprz
Kuskus przesyp do miseczki. Zalej olejem oraz sokiem z cytryny. Posól do smaku, wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na 1–2 godziny, aby kaszka spęczniała. Powinna pozostać al dente – tzn. lekko twardawa.
Natkę i miętę (lub bazylię) opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Zioła dosyć grubo posiekaj. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami. Strąk opłucz i potnij na niewielkie kawałki. Pomidory i ogórek umyj, pokrój w kosteczkę. Cebule obierz, posiekaj.
Spęczniałą kaszkę przemieszaj widelcem. Dodaj pokrojone warzywa oraz zioła. Przypraw do smaku solą i pieprzem (jeśli lubisz, dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę).
Wymieszaj. Sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin, a jeszcze lepiej na noc, aby wszystkie smaki dobrze się przeniknęły.
15 min (bez moczenia i chłodzenia) •Porcja: 260 kcal •Cena porcji: ok. 2 złŹródło: Naj