Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sałatka z makaronu i szparagów"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 182
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 102
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1806
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 61
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 182
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 102
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1806
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 61
Składniki
czas ok. 30 min; porcja – 280 kcal, cena 2,50 zł
Szparagi opłucz, osusz, odłam lub obetnij zdrewniałe końcówki. Ustaw warzywa pionowo (koniecznie główkami do góry) w wysokim garnku z osolonym wrzątkiem i gotuj 5-8 minut. Wyjmij, osusz. Każdy szparag przekrój na 3-4 części. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Makaron (np. w formie serduszek, świderków, muszelek) wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, przepłucz zimną wodą, pozostaw do ocieknięcia oraz całkowitego ostudzenia.
Opłucz pod bieżącą wodą i osusz żółte oraz czerwone pomidorki koktajlowe. Każdy przekrój na pół. Wymieszaj w salaterce razem z makaronem i szparagami.
Na sos utrzyj oliwę (lub olej), miód oraz krem balsamiczny. Dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem. Polej przygotowaną sałatkę, lekko przemieszaj. Cytrynę sparz wrzątkiem, wyszoruj. Otrzyj skórkę. Posyp nią gotową sałatkę.Źródło: Świat kobiety