Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sałatka z młodymi buraczkami"
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Składniki
Filet z kurczaka płuczę, osuszam, kroję w kostkę, dodaję oliwę z oliwek, sól i pieprz, mieszam. Buraczki szoruję, łodyżki myję. Obie części warzywa (bez liści) kroję na małe kawałki.
Na patelni rozgrzewam ocet z cukrem, dodaję pokrojone buraczki oraz łodygi i smażę do czasu, aż buraczki pokryją się glazurą. Liście botwinki myję i osuszam. Rozkładam na półmisku.
Kurczaka smażę. Rozkładam mięso na liściach botwinki, a następnie usmażone buraczki. Posypuję ziarnami słonecznika (można je uprażyć).
30 min • Porcja 160 kcal • Koszt porcji 2,30 zł • Przepis na 2-3 porcje.
Młode buraczki w sałatce powinny być jędrne. Dlatego nie trzeba ich długo smażyć, wystarczy, że się je zglazuruje.Źródło: Kobieta i życie