Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sałatka z szynką, żurawiną i orzechami"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
Składniki
W rondelku zagotuj niewielką ilość osolonej wody. Wrzuć do niej ziemniaki, gotuj 8-10 minut, aż będą miękkie. Odcedź je i ostudź.
Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni, po czym przełóż do papierowej torebki. Potrząsaj nimi przez chwilę. Dzięki temu zejdzie z nich skórka. Wyjmij orzechy z torebki, usuń resztki skórek i pokrój je na pół.
Przełóż do dużej miski ostudzone ziemniaki, szynkę, orzechy i żurawinę. Posiekaj miętę (zostaw kilka listków do dekoracji) oraz natkę pietruszki. Dodaj do sałatki. Wymieszaj.
Do zakręcanego słoika przełóż wszystkie sosu. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Zakręć słoik i potrząsaj nim przez chwilę, aby połączyły się. Polej sosem sałatkę tuż przed podaniem i wymieszaj. Posyp po wierzchu resztą listków mięty.
• : 15 min • gotowanie: 10 min • 407 kcal/porcja • 5 zł/porcja
<strong>Poleca Małgorzata Ostrowska-Królikowska</strong>Źródło: Olivia