Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sandacz na warzywnym posłaniu"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1813
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1813
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Czas przygotowania: 40 minut. 1 porcja: 270 kcal. Cena porcji: 5,85 zł
Filety z sandacza opłucz, wytrzyj do sucha i podziel na porcje. Skrop sokiem z cytryny. Posyp solą i włóż do lodówki na godzinę. Warzywa (w zależności od rodzaju) obierz lub oczyść, opłucz.
Cebule grubo posiekaj. Pietruszkę, marchewki oraz seler potnij w słupki, a por w cienkie plasterki.
W rondlu rozgrzej olej. Wrzuć cebule, usmaż ją na szklisto. Dodaj marchewkę, seler, pietruszkę oraz por. Wszystkie warzywa smaż jeszcze 2–3 minuty, stale mieszając. Posyp solą, pieprzem, zielem angielskim oraz pokruszonymi listkami laurowymi.
Skrop winem i kilka minut duś pod przykryciem na średnim płomieniu. Następnie wlej śmietanę i wymieszaj. Przypraw do smaku.
Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Na spodzie rozłóż warzywny sos. Ułóż na nim kawałki ryby. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 20 minut. Gotowe danie udekoruj listkami natki pietruszki. Jako dodatek polecamy razowe pieczywo albo ziemniaki z wody.Źródło: Tina