Do góry

Desery Przepis na:

Sandacz na warzywnym posłaniu

Sandacz na warzywnym posłaniu

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Sandacz na warzywnym posłaniu"

Składniki

  • 80 dag filetów z sandacza
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 mały por (tylko biała część)
  • 2 średnie cebule
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • sok z jednej cytryny
  • mielone ziele angielskie
  • 2 pokruszone listki laurowe
  • 1 łyżka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania: 40 minut. 1 porcja: 270 kcal. Cena porcji: 5,85 zł

  2. Filety z sandacza opłucz, wytrzyj do sucha i podziel na porcje. Skrop sokiem z cytryny. Posyp solą i włóż do lodówki na godzinę. Warzywa (w zależności od rodzaju) obierz lub oczyść, opłucz.

  3. Cebule grubo posiekaj. Pietruszkę, marchewki oraz seler potnij w słupki, a por w cienkie plasterki.

  4. W rondlu rozgrzej olej. Wrzuć cebule, usmaż ją na szklisto. Dodaj marchewkę, seler, pietruszkę oraz por. Wszystkie warzywa smaż jeszcze 2–3 minuty, stale mieszając. Posyp solą, pieprzem, zielem angielskim oraz pokruszonymi listkami laurowymi.

  5. Skrop winem i kilka minut duś pod przykryciem na średnim płomieniu. Następnie wlej śmietanę i wymieszaj. Przypraw do smaku.

  6. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Na spodzie rozłóż warzywny sos. Ułóż na nim kawałki ryby. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 20 minut. Gotowe danie udekoruj listkami natki pietruszki. Jako dodatek polecamy razowe pieczywo albo ziemniaki z wody.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń