Do góry

Desery Przepis na:

schokoladen kuchen mit marzipan edelweiss

schokoladen kuchen mit marzipan edelweiss

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2700

Dodano:

Odsłon: 999

…czyli ciasto czekoladowe z marcepanową szarotką.

Składniki

  • 75 g masła
  • 3 jaja
  • 100 g cukru drobnego
  • 100 g + 100 g czekolady gorzkiej /o dużej zawartości kakao/
  • 100 g migdałów
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • sól
  • masa marcepanowa
  • wiórki kokosowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
schokoladen kuchen mit marzipan edelweiss

Przygotowanie

  1. Czekoladę /100 g/ rozpuszczam w kąpieli wodnej. Odstawiam do przestudzenia.

    Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.
    Formę do pieczenie natłuszczam delikatnie.

    Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję cukier, ekstrakt i żółtka jaj. Ucieram.

    Dodaję przestudzoną czekoladę i miksuję dalej.
    Migdały siekam i mieszam z masą czekoladową.

    Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łyżką mieszam z masą czekoladową.

    Przekładam do formy.
    Piekę 30-35 minut.
    Upieczone ciasto odstawiam do całkowitego przestudzenia.

  2. Z masy marcepanowej formuję szarotkę. Odstawiam na bok.

    Czekoladę /100 g/ roztapiam w kąpieli wodnej. Smaruję nią wierzch przestudzonego ciasta. Płaską, wypukłą stroną łyżki formuję delikatne kolce /dotykam i odrywam szybko rękę/.
    Układam szarotkę. Posypuję ja wiórkami kokosowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń