Do góry

Desery Przepis na:

Serniczek gotowany z galaretką

Serniczek gotowany z galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 151 Ocena: 684

Dodano:

Odsłon: 259

Serniczek gotowany na biszkoptach, z galaretką, zrobiony z małej ilości sera dlatego nazwałam go serniczkiem.

Składniki

  • 250g białego sera mielonego
  • 50g masła
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 100ml mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 9-10 okrągłych biszkoptów
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło umieściłam w rondelku i na małym ogniu podgrzewałam, aż do roztopienia. Do rozpuszczonego masła wsypałam cukier i wymieszałam. Następnie wbiłam jajko i włożyłam ser. Wszystko dokładnie wymieszałam a następnie zblendowałam blenderem ręcznym na jednolitą gładką masę. Masę serową ustawiłam na gazie i na małym ogniu podgrzewałam, aż zaczęła bulgotać. Mieszałam ją w tym czasie często aby się nie przypaliła. Do gorącej masy serowej wlałam mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w zimnym mleku. Dalej ciągle mieszając, gotowałam masę do zgęstnienia.
    Ugotowaną masę zestawiłam z palnika do lekkiego przestudzenia. Małą kwadratową foremkę o wymiarach ok. 15x15cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam biszkopty. Na ciastka wyłożyłam masę serową. Ciasto odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Galaretkę truskawkową rozpuściłam w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Zimną galaretkę wstawiłam do lodówki, aby zaczęła tężeć. Gęstniejącą galaretkę wyłożyłam na masę serową. Deser schłodziłam przez kilka godzin w lodówce, a następnie pokroiłam na kawałki i podałam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń