Do góry

Desery Przepis na:

Serniczki drożdżowe.

Serniczki drożdżowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1473 Ocena: 19397

Dodano:

Odsłon: 1107

Bardzo smaczne serniczki, proste w wykonaniu. Polecam.

Składniki

  • mąka pszenna 50 dag
  • masło 35 gram
  • drożdże suszone 7 gram
  • żółtka z jaj kurzych 2 szt.
  • mleko ciepłe 125 ml
  • cukier 4 łyżki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Masa serowa:
  • Twaróg 40 dag
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki śmietany gęstej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do misy w której będziemy wyrabiać ciasto. Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier, suche drożdże i cukier waniliowy. Mieszamy łyżką suche składniki. W rondelku roztapiamy masło, mleko podgrzewamy żeby było ciepłe, ale nie za gorące. Do maki dodajemy 2 żółtka i wlewamy roztopione masło i letnie mleko. Z tych składników wyrabiamy ciasto.

  2. Wyrobione ciasto.

  3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

  4. Z wyrośniętego ciasta wałkujemy prostokąt o wym. 60/45 cm.

  5. Nakładamy wcześniej zrobioną masę serową.

  6. 1/3 prostokąta z ciasta nakładamy na środkową część placka.

  7. Pozostałą trzecią część nakładamy na już nałożone na siebie części.

  8. Zwinięty, posmarowany masą serową placek kroimy na 5 centymetrowe paski,

    Posypka:

    Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonymi orzechami z migdałami i makiem.

  9. każdy wycięty pasek okręcamy tylko raz i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszonymi orzechami z migdałami.

  10. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 15-20 minut do momentu zarumienienia na złoty kolor.

  11. Upieczone studzimy na kratce.

  12. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń