Sernik
Składniki
Ciasta
- 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka)
- 5 jajek
- Cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru
- Kostka masła 200g
- 1 budyń waniliowy bądź śmietankowy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 30g masła bądź margaryny
- Duża paczka herbatników kakaowych
Składniki
Ciasta
- 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka)
- 5 jajek
- Cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru
- Kostka masła 200g
- 1 budyń waniliowy bądź śmietankowy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 30g masła bądź margaryny
- Duża paczka herbatników kakaowych

Potrzebne przybory kuchenne
Mikser, dwie misy, lopatka, papier do pieczenia, blacha 24 cm
Etapy przygotowania
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Przygotowujemy blache (ja użyłam tortownice 24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na balche wykładamy pokruszone herbatniki z rozpuszczonym masłem. Następnie oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubijamy razem z cukrem aż do rozpuszczenia cukru, następnie dodajemy masło. Miksujemy aż do uzyskania puszystej masy. Do masy jajecznej dodajemy porcjami ser. Na koniec dodajemy budyń oraz łyżkę mąki, chwilę miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę kolejno dodajemy do masy serowej i mieszamy łopatką. Mase serową wylewamy na przygotowaną wcześniej blachę z herbatnikami. Pieczemy 60 min w 180°C.
Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 330
Czas na świąteczne wędzenie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Kolendra
Odsłon: 114
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 43

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 165
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 330
Czas na świąteczne wędzenie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Kolendra
Odsłon: 114
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 43

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 165



Składniki
- 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka)
- 5 jajek
- Cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru
- Kostka masła 200g
- 1 budyń waniliowy bądź śmietankowy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 30g masła bądź margaryny
- Duża paczka herbatników kakaowych
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Przygotowujemy blache (ja użyłam tortownice 24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na balche wykładamy pokruszone herbatniki z rozpuszczonym masłem. Następnie oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubijamy razem z cukrem aż do rozpuszczenia cukru, następnie dodajemy masło. Miksujemy aż do uzyskania puszystej masy. Do masy jajecznej dodajemy porcjami ser. Na koniec dodajemy budyń oraz łyżkę mąki, chwilę miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę kolejno dodajemy do masy serowej i mieszamy łopatką. Mase serową wylewamy na przygotowaną wcześniej blachę z herbatnikami. Pieczemy 60 min w 180°C.
Placek wygląda cudnie :)
Wspaniałe! A prezentacja bajeczna :)
Ekstra wygląda i pewnie też tak smakuje:) Uwielbiam makowce:)
Super wygląda to ciasto i na pewno jest smaczne. Uwielbiam połączenie sera i maku
Ale pysznosci , wszystko to co lubie:)