Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1093
Dodano: 22.02.2010
Odsłon: 46651
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotować ciasto kruche: mąkę wysypać na stolnicę, wkroić margarynę, wbić 1 żótko (białko pozostawić do smarowania wierzchu sernika), wsypać proszek do pieczenia, 1/2 szkl. cukru, dodać śmietanę. Całość wymieszać i zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt suche dodać więcej śmietany. Odkroić 1/3 ciasta i pozostawić w lodówce, resztę rozwałkować i wyłożyć na blaszkę 25cm x 30cm wcześniej wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Podpieć w piekarniku ok 10 min.
Jajka (8szt.) oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać miękkie masło, cukier oraz cukier waniliowy. Miksować razem, aż powstanie puszysta masa.
Do masy żółtkowej dodawać po trochę sera oraz mąkę ziemniaczaną i miksować. Na końcu dodać rodzynki i aromat oraz ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na podpieczony kruchy spód.
Resztę ciasta kruchego rozwałkować i pokroić na 1cm paski. Paski ułożyć na masie serowej w kratkę. Wierzch sernika posmarować białkiem. Piec ok.1 godz. w temp. 180.
Po upieczeniu i wystudzeniu sernika wierzch polać przygotowanym według przepisu na opakowaniu lukrem. Lukier mozna przygotować samemu, ale ja tym razem robiłam z gotowym.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

agus32 22 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Pysznie wygląda ten serniczek,taki idealny,dodaję do ulubionych i niedługo wypróbuję.3 Kto głosował? | Odpowiedz

Mole3 22 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
No, właśnie sernik za mną chodzi, więc dodałam przepis do ulubionych. Pozdrawiam.3 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 22 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
cieszę się że ci sie udało z tymi zdjęciami a sernik wygląda pysznie6 Kto głosował? | Odpowiedz