Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla miłośników bananów i szpinaku. Serniczek jest słodki, delikatny, trochę inny niż wszystkie. Smak bananów jest dominujący i najbardziej wyczuwalny, natomiast szpinak minimalnie, nadaje mu natomiast łady kolor. Idealny na każdą okazję. Będzie się pięknie prezentował na świątecznym stole.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12106
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 154
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8902
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155553
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1216
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12106
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 154
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8902
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155553
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1216
Składniki
spód: Ciasteczka mielimy na piasek, łączymy z masłem oraz migdałami i wykładamy spód okrągłej tortownicy, ugniatamy. masa serowa: Szpinak rozmrażamy i odsączamy. Szpinak miksujemy razem z bananem i sokiem z cytryny. Żółtka oddzielany od białek. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy żółtka, budyń, ser i zmiksowany szpinak. Miksujemy wszystko tylko do połączenia składników, aby nie napowietrzyć masy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na spód. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą. Gdy będzie dobrze nagrzany wkładamy sernik i skręcamy piekarnik do ok. 160°C. Pieczemy około 90 minut. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Czas pieczenie musimy dostosować do swojego piekarnika. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia. polewa: Wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy aby powstała gładka masa. Gotową wykładamy na sernik i posypujemy płatkami migdałowymi. Odstawiamy aby polewa zastygła. Smacznego! Rada: Do sernika zawsze używam twarogu, a nie sera homogenizowanego. Czym drobniej zmiksowany szpinak tym mniej będzie wyczuwalny. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika.
Sernik bananowo-szpinakowy