Do góry

Desery Przepis na:

Sernik bananowy "striacatella"

Sernik bananowy striacatella

Autor:

Przepisów i artykułów: 484 Ocena: 4932

Dodano:

Odsłon: 1340

Banany z serem to idealne połączenie na deser :)

Składniki

  • Spód:
  • herbatniki 175 g
  • masło 100 g
  • Masa serowo-bananowa :
  • banan 6 szt
  • serek mascarpone 250 g
  • mleko 4-5 łyżek
  • żelatyna 1 łyżka
  • Masa "Striacatella" :
  • czekolada mleczna 50 g
  • śmietanka 30 % 30 g
  • mleko 5-6 łyżek
  • żelatyna 1 1/2 łyżki
  • Na wierzch :
  • masa krówkowa kajmak 250 g
  • czekolada mleczna 50 g
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik bananowy "striacatella"

Przygotowanie

  1. Herbatniki maślane zmiksować ze stopionym masłem i wyłożyć dno okrągłej formy, dać do lodówki. W gorącym mleku rozpuścić bardzo dokładnie żelatynę. Połowę bananów zmiksować i połączyć z serkiem. Następnie przelać ostudzone mleko z rozpuszczoną żelatyną, zmiksować. Gotową masę przelać na spód z ciastek, wyrównać i poukładać pozostałe banany skrojone w plastry.

  2. Kremówkę ubić na sztywno. Z żelatyną postąpić analogicznie. Na końcu do masy dodać startą na drobnych oczkach czekoladę, wymieszać. Masę straciatella przelać na owoce, wyrównać i do lodówki. Gdy masa stężeje rozlać masę krówkową.

  3. Brzegi ciasta obsypać startą czekoladą. Ciasto na noc schować do lodówki.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń