Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sernik carski to wyjątkowe połączenie delikatnego serowego nadzienia z kakaowym ciastem. To tradycyjny deser, który najprawdopodobniej pochodzi z kuchni rosyjskiej, choć często gościł na stołach Niemców i Polaków. Charakterystyczne dla tego wypieku jest przełamanie smaku sera kakaowym ciastem. Aby nadać mu jeszcze bardziej odświętnego charakteru, wytnij z ciasta różne kształty, np. serduszka lub gwiazdki i ułóż je na wierzchu sernika, zamiast tradycyjnie odrywać fragmenty. Ten pyszny deser z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom serowych przysmaków.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 131
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1592
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 334
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 131
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1592
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 334
Składniki
Przygotuj okrągłą formę (26 cm), wysmaruj masłem, a dno wyłóż papierem do pieczenia i odstaw. Na stolnicę wsyp przesianą mąkę, kakao, cukier biały, proszek do pieczenia oraz sól. Wbij jajko oraz dodaj zimne, posiekane masło. Szybko zagnieć jednolite ciasto i podziel na dwie części (1/3 i 2/3). Większą porcję ciasta rozwałkuj na kształt koła i włóż do foremki, wyklejając nim także boki blaszki. Mniejszą część ciasta zawiń w folię spożywczą i wszystko razem wstaw do lodówki.
Przejdź do masy serowej. Jajka zmiksuj z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Następnie dodaj twaróg, cukier waniliowy i budyń. Dokładnie wymieszaj, po czym wylej masę na kakaowy spód. Zachowaną porcję ciasta rozwałkuj i odrywaj mniejsze fragmenty. Możesz także użyć foremek do pierniczków i wykrawać w cieście dowolne kształty. Kawałkami ciemnego ciasta wyłóż wierzch sernika, zostawiając przestrzenie między nimi.
Wstaw blaszkę z sernikiem do pieca nagrzanego do 180°C na około 60 minut. Jeśli ciasto będzie się zbytnio przypiekało na wierzchu, zmień funkcję piekarnika na pieczenie dolne lub przykryj wierzch pergaminem. Gotowy sernik carski wystudź przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjmij z pieca, odepnij pierścień tortownicy, wykrawaj kawałki i podawaj.