Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik przygotowałam do popołudniowej kawy. Sernik z dodatkiem chałwy i polewy czekoladowej. Serniczek bardzo smaczny delikatny i puszysty, po prostu rozpływa się w ustach. Polecam
tortownica, papier do pieczenia, mikser, łyżka drewniana, garnek,
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1605
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 352
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1605
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 352
Składniki
Tortownica o średnicy 26 cm. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą , dodajemy masło siekamy nożem następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy jednolite ciasto. Gotowym ciastem wykładamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, po czym nakłuwamy widelcem , odkładamy na boku i przygotowujemy masę serową; Białka oddzielamy od żółtek , następnie ucieramy masło z i cukrem dodając żółtka. Do zmiksowanej masy żółtkowej dodajemy cały czas miksując porcjami ser oraz śmietanę , miksujemy do połączenia składników na średnich obrotach miksera. Gdy masa jest już puszysta dodajemy proszek budyniowy(czyli budyń waniliowy). Po wymieszaniu masę serową łączymy z ubitą na sztywno pianą z białek i na koniec dodajemy rozkruszoną chałwę mieszając delikatnie łyżką. Gotową masę serową wylewamy na przygotowany spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony sernik polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy rozkruszoną chałwą. Odkładamy w chłodne miejsce by polewa zastygła. Smacznego.
Sernik gotowy do podania.
Sernik w przekroju.
Sernik po upieczeniu i wystudzeniu.