Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik cynamonowy to prawdziwe połączenie zimowego komfortu z elegancją klasycznego deseru. Kremowa masa serowa o delikatnym aromacie pomarańczy spoczywa na maślanym, cynamonowym spodzie, który dodaje całości wyjątkowego charakteru. Idealny na święta, długie wieczory z kawą lub po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś wyjątkowego.
Forma o wymiarach ok. 35 x 25 cm
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1501
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1237
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1346
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1067
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1501
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1237
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1346
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1067
Składniki
Przygotuj spód. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier brązowy, cukier waniliowy i cynamon. Dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło oraz żółtka i śmietanę. Zagnieć szybko kruche ciasto, tylko do połączenia składników. Podziel ciasto na dwie części: jedna (ok. 2/3) posłuży na spód, a druga (1/3) na wierzch. Zawiń obie porcje w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
Do dużej miski włóż twaróg, miękkie masło i mleko zagęszczone. Miksuj krótko, tylko do połączenia składników. Dodaj jajka i budyń, miksuj ponownie przez 20-30 sekund. Nie napowietrzaj masy zbyt mocno.
Na koniec dodaj sok i skórkę z pomarańczy, wymieszaj delikatnie łyżką lub przez kilka sekund mikserem.
Schłodzone ciasto (większą część) rozwałkuj i wyłóż nim spód formy o wielkości ok. 25×35 cm.
Na surowe ciasto wylej przygotowaną masę serową.
Pozostałe ciasto rozwałkuj i potnij w paski lub zetrzyj na tarce, ułóż na wierzchu sernika, tworząc kruszonkę .
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 45 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz jeszcze 30-35 minut.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik, zostaw w nim sernik na 15 minut przy zamkniętych drzwiczkach, potem lekko uchyl i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.