Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik de lux z makiem, ciemnym ciastem i brzoskwinią"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 69
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 124
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 69
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 124
Składniki
Mąkę przesiej z kakao. Posiekaj ją z miękkim masłem, dodaj cukier puder, żółtko i śmietanę. Wsyp proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto i podziel je na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Obie wstaw na pół godziny do zamrażarki.
Większą część ciasta wyjmij, lekko rozwałkuj i wyłóż na natłuszczoną blachę. Ser zmiel przez maszynkę. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Białka ubij. Do masy maślano-jajecznej dodaj ser i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i pianę. Wymieszaj i wyłóż na warstwę ciemnego ciasta. Na masie serowej ułóż i lekko wciśnij kawałki brzoskwiń.
Mak sparz, a potem zmiel dwa razy. Masło utrzyj z cukrem, dodając po jednym żółtku. Białka ubij na pianę. Do masy jajecznej dołóż mak, bułkę tartą i proszek. Dodaj pianę z białek i wyłóż na masę serową. l Wyjmij z lodówki drugą część ciemnego ciasta i zetrzyj je na grubych oczkach na masę makową.
Piecz sernik ok. godziny w temperaturze 180° C. Czas przygotowania: 75 minut
Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 380 kcal.Źródło: Na żywo