Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 340
Dodano: 17.01.2010
Odsłon: 217576
1-2 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Twaróg zmielić przynajmniej 2 razy.
Po zmieleniu dodać do niego 6 żółtek, słodzik, skrobię i aromat. Wymieszać mikserem.
Dodać szklankę mleka (do 1,25 szklanki). Ponownie użyć miksera.
Ubić białka, dodać do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie wymieszać, najlepiej dużą drewnianą łyżką.
Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja z je braku użyłam sreberka i też wyszło ;)
Piec w temperaturze 180 stopni przez 60-70 minut (ze względu na mój piekarnik - piekłam ok. 90 minut). Sernik mi trochę opadł, ale ja mam kiepski piekarnik.
Po upieczeniu i wystygnięciu schłodzić w lodówce.
Na skróty
Komentarze do przepisu (22)

ewelina-kowalska-3762 04 maja 2014Zgłoś do usunięcia
zrobiłam ten sernik. Nie smakował ani mi ani mojej rodzinie:-(0 Kto głosował? | Odpowiedz

pesto 30 kwietnia 2014Zgłoś do usunięcia
Sernik Dukana to najgorsze ciasto, jakie miałam w ustach. Jałowy, prawie bez smaku, z twardym spodem i dziwnym posmakiem chemicznego słodzika. Brrr...18 Kto głosował? | Odpowiedz

konia 29 marca 2012Zgłoś do usunięcia
Super przepis .Dzieki upieke taki wlasnie na swieta:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

marcowa4 08 września 2011Zgłoś do usunięcia
Kochani, może jestem blondynka, ale powiedzcie, gdzie kupić tą nieszczęsną skrobię kukurydzianą?? Może mijałam ją w sklepie, ale pod inną nazwą..??Pozdrawiam :)
0 Kto głosował? | Odpowiedz

Lumiuz 09 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
dorisunia, to prawda, że serek z wiaderka nie nadaje się na Dukana - dlatego w przepisie jest mielony ser! poza tym w komentarzu niżej specjalnie podkreśliłam, co znajduje się w składzie wiaderkowego Łowicza. na Dukanie już dawno nie jestem (u mnie była to wielka pomyłka), ale nadal polecam ten przepis - bo sernik pyszny i dietetyczny (nawet z tym serkiem z wiaderka) :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

elii 09 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
dorisuniaTwój komentarz swiadczy o nieumiejętności czytania!!!!!! patrz: "Przepis na zwykły sernik zmodyfikowany dla potrzeb osób stosujących metodę Dukana. Oczywiście składniki można podmienić, np. chudy nabiał na półtłusty, użyć skrobi ziemniaczanej i wyjdzie normalny sernik ;) "
chyba ta dieta rzuciła ci sie na wzrok!!
ha ha!!
1 Kto głosował? | Odpowiedz

dorisunia 09 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
wasze komentarze świadczą o nieumiejętnści nauki czytania !!!! dieta Dunkana nie zwiera ani gramika cukru !!!! a wy tu o jakiś serkach z wiadereczka itd :(( smutne a ta dieta jest rewelacyjna i działa tak jak piszą mase kilo w bardzo krótkim czasie...trzeba tylko je się trzymać jak nalezy :))3 Kto głosował? | Odpowiedz

Lumiuz 24 maja 2011Zgłoś do usunięcia
ula76, od jakiegoś czasu też często sięgam po sernik w wiaderku. ten z Łowicza świetnie się sprawdza (w składzie ma już cukier, masło, mleko w proszku) i serniki wychodzą naprawdę pyszne.0 Kto głosował? | Odpowiedz

ula76 24 maja 2011Zgłoś do usunięcia
robię ten sernik prawie co drugi dzień, wszyscy się zajadają, jest pycha. Kupuję gotową masę sernikową łowicza 1kg i dodaję pozostałe składniki wg powyższego przepisu.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Lumiuz 03 marca 2011Zgłoś do usunięcia
mikka83, na tortownicę3 Kto głosował? | Odpowiedz