Do góry

Desery Przepis na:

Sernik dyniowo - kajmakowy

Sernik dyniowo - kajmakowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11100

Dodano:

Odsłon: 3659

przepyszny, delikatny, kremowy sernik. Ani dynia, ani kajmak nie wyróżniają się smakiem ale idealnie się komponują. polecam ;-)

Składniki

  • Spód ciasteczkowy:
  • herbatniki kakaowe 20 dag
  • stopione masło 10 dag
  • Masa serowo-dyniowa:
  • twaróg z wiaderka 70 dag
  • mascarpone 25 dag
  • jajko duże 6
  • masa kajmakowa 30 dag
  • puree z dyni ok. 35 dag
  • cukier 20 dag
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
  • cynamon 1,5 łyżeczki
  • Polewa czekoladowa:
  • biała czekolada 10 dag
  • mleko 4 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • opcjonalnie maliny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik dyniowo - kajmakowy

Przygotowanie

  1. Spód ciasteczkowy: Ciastka zmiksować w blenderze i dodać stopione masło, wymieszać (powinna powstać masa ciasteczkowa o konsystencji mokrego piasku)
    Formę o średnicy 24 cm (u mnie kwadrat) wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki). Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, docisnąć. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Wyjąć.

    Masa serowo-dyniowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    W misce umieścić wszystkie składniki. Zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników.
    Masę przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 165ºC przez około 60 - 80 minut w kąpieli wodnej (na spód piekarnika należy ustawić naczynie żaroodporne z wodą, dzięki temu sernik będzie wilgotny i gładki jak stół). Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta.
    Sernik wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

    Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i wylać na zimny sernik. Opcjonalnie udekorować malinami. Schłodzić.

  2. Smacznego :-)

    P.S. Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń