Do góry

Desery Przepis na:

Sernik dyniowy

Sernik dyniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 31

Dodano:

Odsłon: 167

Pyszny, puszysty, niezbyt słodki sernik dyniowy z nutą pomarańczy.

Składniki

  • twaróg sernikowy 1 kg
  • masło 50 g
  • brązowy cukier 1 szklanka
  • Jajo kurze 4 duże
  • puree z dyni 250 g
  • cukier z prawdziwą wanilią pół opakowania
  • śmietana kremówka 36% 100 ml
  • skrobia ziemniaczana 4 łyżki
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    W misie ucieramy masło z cukrami do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy żółtka i ucieramy do białości. Dodajemy zmielony twaróg w trzech partiach cały czas miksując. Dodajemy śmietanę kremówkę, skrobię, mąkę i skórkę pomarańczową. Miksujemy do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie równe części.


    Do jednej z nich dodajemy puree z dyni i miksujemy do połączenia składników.


    W osobnym naczyniu ubijamy białka do sztywności. Dzielimy na pół, dodajemy do obu mas i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników.


    Masy wlewamy, w kolejności na spód serowa, na wierzch dyniowa, do formy o średnicy 24 cm i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu (góra-dół) przez ok 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

  2. Polewa czekoladowa w kształcie pajęczyny:
    100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i umieszczamy w jednorazowym rękawie cukierniczym z cieniutką końcówką lub odcinamy cienki rożek. Wyciskamy koła, następnie kilkoma szybkimi ruchami przeciągamy patyczkiem od środka w kierunku brzegów. Ja akurat wycisnęłam paski z rękawa, ale patyczkiem uzyskacie zdecydowanie fajniejszy efekt.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń