Do góry

Desery Przepis na:

Sernik dyniowy

Sernik dyniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 320

Dodano:

Odsłon: 2215

Bardzo dyniowy sernik w proporcji pół na pół sera i dyni. W smaku nie jest bardzo dominująca, daje delikatny smak i ładny kolor. Bardzo wilgotny. Sernik bez spodu, tak jak najbardziej lubię ) Wierzch pokrywa warstwa bitej śmietany.

Składniki

  • 500 g wiejskiego sera
  • 500 g obranej ze skórki dyni
  • 100 ml wody
  • 150 g cukru
  • 4 duże jajka (białka piana)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 czubate łyżki cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik dyniowy

Przygotowanie

  1. Dynię pokroić w niedużą kostkę, przełożyć do garnka, zalać wodą, dusić pod przykryciem do miękkości ok. 10-15 min., potem bez przykrycia ok. 5 min. (do odparowania nadmiaru płynu). Ostudzić.

  2. Ser zmiksować blenderem tak by powstała gładka masa bez grudek. Dodać przygotowaną dynię, cukier, żółtka, cukier waniliowy, budyń w proszku oraz miękkie masło, zmiksować do połączenia składników. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 60-65 min. Studzić w zamkniętym piekarniku.

  3. Śmietankę ubić na sztywno razem z cukrem. Wyłożyć na wierzch ostudzonego sernika, rozsmarować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń