Do góry

Desery Przepis na:

Sernik dyniowy z pigwowcem

Przepis dnia 2020-11-06
Sernik dyniowy z pigwowcem

Autor:

Przepisów i artykułów: 832 Ocena: 16542

Dodano:

Odsłon: 763

Sernik z lekką nutą kwaskową i pysznym kremem.

Składniki

  • twaróg zmielony ( może być z wiaderka ) 500 g
  • surowa dynia hokkaido 150 g + 1/2 łyżeczki kakao
  • cukier 85 g
  • 2 większe jajka
  • olej 1 łyżka
  • 1 budyń śmietankowy
  • śmietana 30 % 65 ml + 1 łyżka startego pigwowca
  • Krem : śmietana kremówka 200 ml
  • czekolada biała 100 g
  • Herbatniki kakaowe
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik dyniowy z pigwowcem

Przygotowanie

  1. Formę o średnicy 18-20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki.
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Dynię pokroić w kostkę i usmażyć na oleju do miękkości.
    Zmiksować blenderem na gładkie puree.
    Żółtka z cukrem utrzeć do białości.
    Miksując dodać dynię, która może być jeszcze ciepła i porcjami twaróg.
    Wsypać proszek budyniowy, pigwowca, wlać kremówkę.
    Wszytko dokładnie zmiksować. Na końcu ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać pianę w masę sernikową.
    Odłożyć 1/4 lub 1/5 sernika i wymieszać z kakao.
    Białą część sernika wylać do formy na herbatniki, zalać ciemnym sernikiem. Lekko przemieszać.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, a następnie zmniejszyć do temperatury 160 C. Piec 50- 60 minut.
    Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku.
    Czekoladę połamać i rozpuścić nad kąpielą wodną z dodatkiem 50 ml śmietanki.
    Resztę kremówki ubić na sztywno i zmiksować razem z rozpuszczoną, ale wystudzoną czekoladą. Krem wyłożyć na sernik.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń