Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik jagodowy z dwoma warstwami jest jednym z najbardziej orzeźwiających i efektowych deserów. Jest piękny i jednocześnie przepyszny, a wykonaniem nie różni się wiele od klasycznie znanych serników.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9552
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4431
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 184
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20811
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9552
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4431
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 184
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20811
Składniki
Przygotuj spód. Mąkę przesiej do miski. Dodaj roztopione masło, jajko i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszaj i wyrób do połączenia składników. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj je i wyłóż nim dno i brzegi tortownicy o średnicy 23 cm. Ciasto lekko nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza na 10-15 minut. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj masę serową. Jagody zblenduj i przetrzyj przez sitko, by pozbyć się pestek i skórek. W misce ubij ze sobą ser z cukrem. Dodawaj pojedynczo jajka, dobrze ubijając po każdym z nich. Dodaj jogurt. Masę podziel na dwie, równe części. Do jednej z nich dodaj przetarte wcześniej jagody i wymieszaj. Na podpieczony spód wyłóż najpierw masę jagodową, a następnie tę zwykłą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. Celsjusza przez 45 minut lub do całkowitego zastygnięcia. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj wierzch. Jagody przełóż do garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie przetrzyj przez sitko. Do gorącej masy dodaj żelatynę i dobrze rozprowadź. Ostudź do momentu, kiedy będzie powoli tężała. Rozlej tężejącą galaretkę na wierzch sernika. Wstaw ciasto do lodówki i schładzaj do momentu całkowitego zastygnięcia górnej warstwy. Sernik jagodowy podawaj na zimno.