Do góry

Desery Przepis na:

Sernik jogurtowy

Sernik jogurtowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 7

Przepis wart wypróbowania: "Sernik jogurtowy"

Składniki

  • Na spód: 150 g herbatników kakaowych
  • 70 g roztopionego masła. Na sernik: 750 g jogurtu greckiego
  • 130 g cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 200 g śmietanki kremówki 30 proc. Na sos: 25 ml śmietany kremówki 30 proc
  • sok z 1 cytryny
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego (bez cukru) lub mąki ziemniaczanej
  • szczypta kurkumy
  • listki świeżej mięty
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik jogurtowy

Przygotowanie

  1. Herbatniki rozdrobnij na piasek, dodaj masło, wymieszaj. Masą wylep dno tortownicy. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut. 

  2. Żelatynę rozpuść w 1 szklanki wrzącej wody. Do miski włóż jogurt, wsyp przesiany cukier puder, zmiksuj. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno. Do przestudzonej żelatyny dodaj 4 łyżki masy jogurtowej, wymie szaj.

  3. Przełóż do pozostałej masy jogurtowej, krótko zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą śmietankę, delikatnie wymieszaj szpatułką. Masę przełóż na spód ciasteczkowy. Wstaw do lodówki.

  4. Umyte listki mięty posiekaj. Pozo stałe sosu włóż do rondelka, wymieszaj. Zagotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Gdyby sos był zbyt gęsty dodaj trochę więcej soku z cytryny. Do wystudzonego sosu dodaj miętę i polej nim wierzch sernika.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń