Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik kajmakowy"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
Składniki
Jadwiga Kwiek z Faściszowej
Na stolnicę przesiewam mąkę. Robię kopczyk. Dodaję pozostałe ciasta. Najpierw siekam całość, a następnie rękami zagniatam ciasto. Wykładam na dno przygotowanej tortownicy.
Białka oddzielam od żółtek. W malakserze ucieram masło z cukrem, dodaję stopniowo żółtka. Następnie dodaję ser. Całość miksuję, by masa była puszysta i jednolita. Pod koniec ucierania dodaję mąkę z budyniem i proszkiem oraz olejek pomarańczowy.
Oddzielnie ubijam pianę z białek i delikatnie ją łączę z masą serową. Wylewam ją na piernikowe ciasto. Tortownicę wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około godziny w 180°C.
Upieczony sernik zostawiam do przestudzenia.Wierzch sernika smaruję masą kajmakową. Przed jej nałożeniem można delikatnie ściągnąć przyrumieniony wierzch.
Śliwki kroję na mniejsze kawałki i wykładam na kajmak. Czekoladę łamię na mniejsze części i rozpuszczam z dodatkiem mleka. Dekoruję nią wierzch sernika, wykładając na śliwki.
Odstawiam do zastygnięcia czekolady. Piernikowy spód, suszone śliwki, pomarańczowy aromat sernika sprawiają, że czuje się świąteczny nastrój!Źródło: Kobieta i życie