Do góry

Desery Przepis na:

Sernik krakowski

Sernik krakowski

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 835

Dodano:

Odsłon: 1269

Przepis jak zwykle mamusi :). Sernik pyszny aczkolwiek ciężki - tradycyjny. Można go upiec na pół - kruchym spodzie ale niekoniecznie. Równie dobrze smakuje upieczony sam - bez ciasta - i co najważniejsze u nas - bez RODZYNEK :). Za dużo dłubania później :).

Składniki

  • 8 jajek
  • 3/4 kostki margaryny ( 188 g) - ja zawsze używam Kaśki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 kg sera ( u mnie zawsze jest to ser Piątnicy w wiaderku)
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik krakowski

Przygotowanie

  1. Po pierwsze rozpuszczamy Kaśkę ( i tu bardzo ważne nie może się ona zagotować). Odstawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. W misce miksera żółtaka ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy ser, budyń i przestudzoną margarynę. Jak już wszystkie składniki się połączą dodajemy ubite na sztywno białka ( bardzo delikatnie mieszając).
    Po wykonaniu powyższych czynności masę przelewamy do tortownicy i do piekarnika.
    Ja piekę w 185 stopniach góra/dół ok 80 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń