Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na sernik krakowski.
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 252
Szybki i prosty w wykonywaniu sernik na zimno. Delikatny i orzeźwiający za s...
Odsłon: 235
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 252
Szybki i prosty w wykonywaniu sernik na zimno. Delikatny i orzeźwiający za s...
Odsłon: 235
Składniki
Z podanych składników przygotować ciasto. Odciąć ¼ ciasta i owinąć w folię, odstawić do schłodzenia na ok godzinę. Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Po sparzeniu odcedzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Twaróg trzykrotnie zmielić dodać utarte żółtka, pianę z białek oraz budyń, rodzynki śmietankę i cukier wanilinowy
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i wyłożyć masę serową. Z pozostałej części (mniejsza)zrobić paski i ułożyć w kratkę na cieście. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku.