Do góry

Desery Przepis na:

Sernik krakowski

Przepis dnia 2021-11-29
Sernik krakowski

Autor:

Przepisów i artykułów: 339 Ocena: 4275

Dodano:

Odsłon: 4751

Przepis na sernik krakowski.

Składniki

  • Składniki na ciasto
  • jajko
  • 125 g masła
  • 200 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • Składniki na masę serową
  • 1kg sera twarogowego półtłustego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100g rodzynek
  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • 200 ml śmietany kremowej
  • budyń śmietankowy
  • jajko do posmarowania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik krakowski

Przygotowanie

  1. Z podanych składników przygotować ciasto. Odciąć ¼ ciasta i owinąć w folię, odstawić do schłodzenia na ok godzinę.
    Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Po sparzeniu odcedzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Twaróg trzykrotnie zmielić dodać utarte żółtka, pianę z białek oraz budyń, rodzynki śmietankę i cukier wanilinowy

  2. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i wyłożyć masę serową. Z pozostałej części (mniejsza)zrobić paski i ułożyć w kratkę na cieście. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 listopada 2021 Serniczek zawsze i wszędzie :)
Zgadzam się w 200%, że ten z twarogu jest smaczniejszy. Babcia i mama zawsze taki robiły, a ten z wiaderka, to dla leniwców ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń