Do góry

Desery Przepis na:

Sernik krakowski z lukrem

Sernik krakowski z lukrem

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1628

Dodano:

Odsłon: 7218

Tradycyjny sernik z charakterystyczną kratką z ciasta kruchego.

Składniki

  • Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka
  • Masa serowa: (Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
  • 1kg tłustego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 8 jajek
  • 225 g drobnego cukru
  • 200 g masła
  • 35 g mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
  • 100 g drobnych rodzynek
  • starta skórka z cytryny i pomarańczy
  • aromat waniliowy
  • Pomada z lukru: 1 białko 150g cukru pudru sok z połówki cytryny
  • Dodatkowo: 1 białko do posmarowania kratki z ciasta
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Prostokątną blachę do pieczenia o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Odkroić 1/3 ciasta i odłożyć do lodówki – posłuży do wykonania kratki na wierzchu sernika. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Piec około 10 minut, do lekkiego zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić.

  2. Masło utrzeć z 200 g cukru. Stopniowo dodawać ser i żółtka. Ucierać do połączenia składników. Dodać mąkę ziemniaczaną lub budyń. Wsypać rodzynki,aromat waniliowy i startą skórkę z pomarańcza i cytryny. Wymieszać.
    Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać pozostałe 25 g cukru. Delikatnie wmieszać ubitą pianę do masy serowej, mieszając całość łyżką drewnianą.

  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150°C. Wyłożyć masę serową na podpieczony spód. Wyrównać wierzch. Pozostałe ciasto cienko rozwałkować. Wyciąć z niego nożem paseczki o szerokości 1 cm i ułożyć je na wierzchu masy serowej w formie kratki. Białko roztrzepać widelcem. Przy pomocy pędzelka posmarować kratkę.
    Piec około 70 – 75 minut, do momentu ładnego zarumienienia wierzchu sernika. Upieczony sernik pozostawić w wyłączonym uchylonym piekarniku, aż do wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce.

  4. Do naczynia dodaj białko, cukier puder i sok z cytryny-utrzeć. Jeśli uważasz, że lukier jest zbyt gęsty możesz go rozrzedzić dodając odrobinę wody. Lukrem wysmaruj kratkę lub cały wierzch sernika.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń