Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik jest pyszny i delikatny. Myślę, że sekretem jest to aby masy serowej za długo nie mieszać. Przeważnie twaróg zaleca się aby trzykrotnie go zmielić ale ja tego nie robię. Mielę tylko raz ale jak przeczytacie w przepisie mielę na sitku do maku tym najdrobniejszym.
Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie robota, założyć noże do siekania i mieszać aż składniki się połączą.
Wyjąć ciasto z misy, szybko zagnieść i podzielić na dwie nierówne części.
Tę większą zostawić z mniejszą włożyć do woreczka i schować do zamrażarki.
Tortownicę o średnicy 23 cm ( u mnie silikonowa z dnem ceramicznym ) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.
( Jeżeli będziecie mieli zwykła tortownicę to należy albo całą wyłożyć papierem albo dno a boki posmarować i wysypać na przykład mąką lub bułką tartą ).
Dno formy wylepić ciastem i wstawić formę do lodówki na 30 minut.
Gdy ciasto się chłodzi przygotować masę serową.
Twaróg zmielić w maszynce do mięsa ( powinno się mielić trzy razy ale ja mielę tylko raz na sitku do maku czyli tym najdrobniejszym. Nie trzeb wtedy kolejny raz mielić sera ).
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z połową cukru i ksylitolu.
Resztę cukru i ksylitolu wsypać do innej miski, dodać żółtka i masło i utrzeć do momentu aż nie będzie wyczuwalny pod palcami cukier.
Wsypac budyń, wymieszać a potem przełożyć ser i już łopatką połączyć składniki ( nie za długo ) tylko do ich połączenia.
Dodać część piany, wymieszać delikatnie i dodać resztę masy i znów delikatnie wymieszać.
Formę wyjąć z lodówki, na ciasto wyłożyć masę a na masę zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto, które schowane zostało do zamrażarki.
Sernik piec 60-70 minut w zależności od piekarnika w 180 stopniach.
Po upieczeniu wystudzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach a potem sernik schłodzić w lodówce.
Przed podaniem dobrze jest wcześniej sernik wyjąć z lodówki.
Zawsze smaczna i zdrowa. Prosta, szybka i łatwa w wykonaniu. Pasuje prawie do...
Odsłon: 3575
Zawsze smaczna i zdrowa. Prosta, szybka i łatwa w wykonaniu. Pasuje prawie do...
Odsłon: 3575
Składniki
Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie robota, założyć noże do siekania i mieszać aż składniki się połączą. Wyjąć ciasto z misy, szybko zagnieść i podzielić na dwie nierówne części. Tę większą zostawić z mniejszą włożyć do woreczka i schować do zamrażarki. Tortownicę o średnicy 23 cm ( u mnie silikonowa z dnem ceramicznym ) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. ( Jeżeli będziecie mieli zwykła tortownicę to należy albo całą wyłożyć papierem albo dno a boki posmarować i wysypać na przykład mąką lub bułką tartą ). Dno formy wylepić ciastem i wstawić formę do lodówki na 30 minut. Gdy ciasto się chłodzi przygotować masę serową. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa ( powinno się mielić trzy razy ale ja mielę tylko raz na sitku do maku czyli tym najdrobniejszym. Nie trzeb wtedy kolejny raz mielić sera ). Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z połową cukru i ksylitolu. Resztę cukru i ksylitolu wsypać do innej miski, dodać żółtka i masło i utrzeć do momentu aż nie będzie wyczuwalny pod palcami cukier. Wsypac budyń, wymieszać a potem przełożyć ser i już łopatką połączyć składniki ( nie za długo ) tylko do ich połączenia. Dodać część piany, wymieszać delikatnie i dodać resztę masy i znów delikatnie wymieszać. Formę wyjąć z lodówki, na ciasto wyłożyć masę a na masę zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto, które schowane zostało do zamrażarki. Sernik piec 60-70 minut w zależności od piekarnika w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach a potem sernik schłodzić w lodówce. Przed podaniem dobrze jest wcześniej sernik wyjąć z lodówki.
Przepisy Desery
Desery
Placek z bananami
Desery
Proste lody z rabarbarem i wanilią
Desery
Ciasto jogurtowe z truskawkami
Desery
Błyskawiczne ciasto z mikrofali
Placek z bananami
Doskonały pomysł na wykorzystanie bananów, które zalegają wam w lodówce. Pros...
Odsłon: 15
Proste lody z rabarbarem i wanilią
Niezwykle proste w wykonaniu lody rabarbarowe. Idealne dla tych, którzy lubią...
Odsłon: 81