Do góry

Desery Przepis na:

Sernik krówka

Sernik krówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 659

Dodano:

Odsłon: 4602

Sernik krówka jest to przepyszne ciasto na spodzie ciasteczkowym z kremowo puszystą masą serową, udekorowane kajmakiem i krokantem orzechowym.

Składniki

  • SPÓD:
  • masło (100 g)
  • ciasteczka kruche (250 g)
  • MASA SEROWA:
  • twaróg zmielony 3 razy ( 900 g )
  • jajka ( 5 szt.)
  • cukier puder (3/4 szkl.)
  • cukier wanilinowy (16 g)
  • mąka ziemniaczana ( 4 łyżki )
  • śmietanka kremówka 30 % (200 ml.)
  • DODATKOWO:
  • krokant orzechowy ( 150 g )
  • masa krówkowa orzechowa ( 400 g)
  • *foremka z odpinaną opaską 18 x 28 x 7cm.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik krówka

Przygotowanie

  1. Spód:
    Ciasteczka kruszymy na piasek i łączymy z roztopionym masłem.
    Masę ciasteczkową przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) .
    Wstawiamy do lodówki.

  2. Masa serowa:
    Wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej.
    Twaróg mielimy 3 razy.
    Wszystkie składniki przekładamy do misy i krótko miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia się składników.
    ( Zbyt długie miksowanie może niepotrzebnie napowietrzyć masę i wtedy sernik nam mocno urośnie, a później bardzo mocno opadnie, a tego nie chcemy ).
    Masę serową przekładamy na schłodzony spód ciasteczkowy.
    Pieczemy w funkcji góra dół w 170°C ~ 60-70 min.
    Każdy piekarnik inaczej piecze, tak więc radzę przed końcem pieczenia zrobić test patyczkiem.
    Upieczony sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku 1 godzinkę. Następnie wyciągamy go i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

  3. Wykończenie i dekoracja:
    Puszkę z masą krówkową wstawiamy do naczynia z gorącą wodą, żeby konsystencja masy zrobiła się luźniejsza.
    Wierzch ostudzonego sernika smarujemy masą krówkową. Posypujemy krokantem orzechowym.
    Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 4 godzinki a najlepiej zostawić na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń