Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sernik marmurkowy będzie hitem każdego przyjęcia. Wbrew pozorom jego wykonanie nie jest trudne, a efekt jest piorunujący. To ciasto należy do tych, które chcesz, jak najszybciej pokroić zaraz po przygotowaniu. Niestety uzbrój się w cierpliwość. Sernik powinien porządnie się schłodzić.
Ciasto Czekoladowa Chmurka to połączenie biszkoptu czekoladowego z czekoladow...
Odsłon: 560
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 40
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 66
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 161
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 94
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 116
Ciasto Czekoladowa Chmurka to połączenie biszkoptu czekoladowego z czekoladow...
Odsłon: 560
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 40
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 66
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 161
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 94
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 116
Składniki
Ciasto zacznij od wykonania spodu. Pokrusz ciasteczka (najlepiej jest je włożyć do woreczka strunowego i zgnieść za pomocą wałka do ciasta). Wsyp okruchy do miski i zalej rozpuszczonym masłem, wymieszaj. Ciasteczka rozłóż na dnie tortownicy (ok.23-25 cm), wyrównaj i mocno ugnieć. Wstaw tortownicę do lodówki.
Żelatynę zalej wrzątkiem, rozpuść i odstaw do ostygnięcia. W dużej misce umieść twaróg, śmietanę lub jogurt i cukier, a następnie zmiksuj na gładką masę. W oddzielnej misce ubij na sztywno zimną śmietanę kremówkę i połącz ją z masą serową (delikatnie za pomocą łyżki), następnie dodaj tężejącą żelatynę. Masę podziel na dwie części, do jednej dodaj roztopioną czekoladę, a do drugiej wanilię, sok i skórkę z cytryny, następnie wymieszaj.
Wyjmij z lodówki tortownicę z przygotowanym spodem. Wlewaj do środka naprzemiennie masę białą i czekoladową, po czym wstaw sernik do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem posyp sernik kolorowymi kuleczkami i serwuj.