Do góry

Desery Przepis na:

Sernik marmurkowy na zimno z truskawkami

Sernik marmurkowy na zimno z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 169

Dodano:

Odsłon: 117

Ten sernik urzeknie Was smakiem i mocno owocowym akcentem. Pyszny, delikatny i łatwy w przygotowaniu.

Składniki

  • twaróg sernikowy 700 g
  • śmietana 30 % 200 ml
  • Cukier puder 4 łyżki
  • ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
  • Żelatyna 1 1/2 łyżki
  • Truskawki 500 g
  • Cukier puder 3 łyżki
  • Żelatyna 2 łyżki
  • biszkopty 100 g
  • galaretka truskawkowa 1 opakowanie
  • Truskawki 250 g
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik marmurkowy na zimno z truskawkami

Przygotowanie

  1. Śmietanę połączyć z serem. Dodać cukier i ekstrakt. Zmiksować do połączenia się składników.
    Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Zmiksować na pulpę z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić i letnią wlać do truskawkowej masy. Zmiksować. Odstawić do lekkiego stężenia. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami. Żelatynę przeznaczoną do masy serowej rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Przestudzić. Ser zmiksować i cienką strużką wlewać żelatynę.

  2. Na środek tortownicy, na biszkopty wlewać po 2-3 łyżki masy serowej i truskawkowej, naprzemiennie, tak jak w przypadku ciasta "zebra". Za pomocą patyczka do szaszłyków zrobić na cieście esy, dotykając prawie dna tortownicy. Sernik wstawić do lodówki do stężenia. Na zastygniętym serniku ułożyć truskawki. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Tężejącą galaretkę wylać na truskawki. Sernik wstawić do lodówki do stężenia najlepiej na noc.

  3. Rady: Jeśli truskawki są słodkie można dodać do nich mniej cukru.
    Sernik można też zrobić bez spodu, na upieczonym biszkopcie lub zrobić spód z pokruszonych ciastek i stopionego masła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń