Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na herbatnikach

Sernik na herbatnikach

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 574

Dodano:

Odsłon: 9251

Lekki i puszysty serniczek ;)

Składniki

  • 1 kg twarogu ( u mnie President)
  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 125g masła
  • paczka herbatników
  • czekolada do udekorowania
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!
    Masło ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym, następnie dodajemy po jednym żółtku. Nadal ucierając dodajemy po łyżce twarogu oraz skrobię ziemniaczaną. Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką.

  2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na spodzie herbatniki wylewamy na nie masę serową. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około godziny(zależy od piekarnika, może to być nawet 1h15min).Po upieczeniu ciasta uchylamy lekko drzwiczki i zostawiamy je jeszcze przez godzinę w piekarniku.

  3. Ostudzony już sernik można wyjąć z foremki (wcześniej może się rozpaść) i udekorować gorzką czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń